model chyba dobry, a tylko 1 cecha istotna, co zrobić

W tym dziale znajdują się wątki dotyczące podstawowych spraw technicznych związanych z obsługą arkuszy RealExperts – instalacja, przenoszenie i kopiowanie danych itp. Oraz bardziej zaawansowanych działań - po-szczególne opcje i funkcje arkuszy.

model chyba dobry, a tylko 1 cecha istotna, co zrobić

Nowy postprzez Janina Jaros » 08 Sty 2010, 20:40

w arkuszu rex01 dla lokali mieszkalnych ( w załączniku ) nie nie rozumiem dlaczego tylko jedna cecha jest istotna. Może ktoś pomoże.

Pozdrawiam

Janina Jaros
Załączniki
jj_lokale_dane.xls
(25.5 KiB) Ściągnięto 1296 razy
Janina Jaros
 
Posty: 5
Dołączenie: 05 Lip 2009, 20:03
gadu: 0

Re: model chyba dobry, a tylko 1 cecha istotna, co zrobić

Nowy postprzez Paweł Maniakowski » 15 Sty 2010, 18:02

Witam
Wg mnie baza jest błędna.
Przeprowadź ponowną analizę nieruchomości porównawczych. :
Paweł
Paweł Maniakowski
 
Posty: 3
Dołączenie: 28 Lis 2009, 01:04
gadu: 3715067
skype: 2F8ML

Re: model chyba dobry, a tylko 1 cecha istotna, co zrobić

Nowy postprzez Paweł Maniakowski » 18 Sty 2010, 09:56

Odpowiedź po lekturze "cechy ukryte" Tomasza Kotrasińskiego!
Wątpliwości moje związane z danymi w bazie budziła ocena stanu technicznego lokali. Dlatego pisałem o ponownym przeanalizowaniu całej bazy.
Osobiście dwukrotnie dokonuje oceny tych samych analizowanych nieruchomości i porównuję rezultat. Staram się wyeliminować subiektywną ocenę poszczególnych transakcji.
Dzieje się tak zwłaszcza przy ocenie sąsiedztwa, otoczenia nieruchomości.
Nic innego nie przyszło mi na myśl, stąd propozycja ponownego przeanalizowania bazy.

Myślę, że analiza reszt to dobry kierunek pozwalający ocenić istotną lecz ukrytą dla analityka cechę nieruchomości jaką jest stan techniczny i standard.

Pozdrawiam
Paweł
Paweł Maniakowski
 
Posty: 3
Dołączenie: 28 Lis 2009, 01:04
gadu: 3715067
skype: 2F8ML

Re: model chyba dobry, a tylko 1 cecha istotna, co zrobić

Nowy postprzez Janina Jaros » 18 Sty 2010, 19:38

Rynek jest mały, znam go dobrze. Może to za mała próbka do analizy, ale model pokazuje dobre parametry R2 - 88,3 %
, MAPE - 7, 0 %, MAX MAPE - 25,2 %. Może nie uważałam na szkoleniu Tomka, ale nie umiem analizować reszt i wyciągąć
z tego wniosków. Wyrzucałam z bazy transakcje moim zdaniem odstające ( duża powierzchnia, niska cena ) ale nic się nie zmieniło. Myślałam, że rynek mieszkań to łatwy temat do wykorzystania arkuszy, a tu taki problem. Gdyby arkusz pokazywał transakcje odstające lub wykres modelu był rozrzucony to pracowałabym dalej, a teraz po prostu nie rozumiem co i dlaczego ten model mi pokazuje. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Mam też pytanie do Tomka w sprawie cech rynkowych nieruchomości, na jednym ze szkoleń i na liście była informacja
o propozycji w tej sprawie, która wydawała się bardzo sensowna.

Pozdrawiam
Janina Jaros
Janina Jaros
 
Posty: 5
Dołączenie: 05 Lip 2009, 20:03
gadu: 0

Re: model chyba dobry, a tylko 1 cecha istotna, co zrobić

Nowy postprzez Janina Jaros » 19 Sty 2010, 11:37

Bardzo dziekuję Tomkowi za analizę na blogu. Na jej przeanalizowanie i zrozumienie rezerwuję sobie DUŻO czasu.

Jak samodzielnie zbuduję poprawny model na przedstawionej bazie, wycenię mieszkania dla których mam informację o cenie sprzedaży. Wówczas porównam statystykę z rynkiem.

Pozdrawiam
Janina Jaros
Janina Jaros
 
Posty: 5
Dołączenie: 05 Lip 2009, 20:03
gadu: 0

Re: model chyba dobry, a tylko 1 cecha istotna, co zrobić

Nowy postprzez Paweł Maniakowski » 26 Sty 2010, 08:32

Witam!
Tomku, na Swoim blogu napisałeś "I dopiero ze względu na te reszty modelu, a nie na dane surowe, dokonaliśmy procedury opisanej przez Zbyszka. Dla ułatwienia sobie pracy zastosowałem kwartyle, ale sądzę że w ogólności powinno się raczej zastosować liczności zgodne z rozkładem a nie równy podział kwantylowy, ale to w tej chwili nie ma znaczenia, idzie tylko o ideę analizy".
Przetestowałem z sukcesem sposób opisany przez Zbyszka.
Proszę jednak napisz więcej na temat Twojego pomysłu tj. zastosowanie liczności zgodnie z rozkładem!
Czekam z niecierpliwością i dziękuję.
Paweł
Paweł Maniakowski
 
Posty: 3
Dołączenie: 28 Lis 2009, 01:04
gadu: 3715067
skype: 2F8ML
Góra


Powróć do Jak to zrobić? Obsługa arkuszy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron